Vad gör du när du i ditt arbete möter en person som du tror har en ätstörning? Och vilka kännetecken och kriterier har en ätstörning? Vid vår mottagning Comede vid Psykiatrin Piteå bedrivs specialiserad ätstörningsvård. Vi tar emot patienter från Pite älvdal.
Denna information vänder sig till dig som i ditt arbete möter människor som du uppfattar har problem med sitt ätande. Du är exempelvis skolsköterska, skolkurator eller hälso- och sjukvårdspersonal.
Råd och utbildning om ätstörning
Många som har en ätstörning väntar alldeles för länge med att söka hjälp. Därför är det viktigt att tidigt fånga upp människor som har en ätstörningsproblematik, innan ätstörningen har hunnit bli befäst och allvarlig. Du kan kontakta oss på Comede för råd, information och utbildning om ätstörning. Vi föreläser gärna om ätstörningar och vår verksamhet för grupper, exempelvis vid föräldramöten och temakvällar.
Att skicka remiss till oss
Remiss till mottagningen Comede skickas enligt vanlig remissgång. Information vi vill ska finnas med i remissen är:
- Längd
- Vikt
- Hur länge problemen har förekommit (duration)
- Framkallar personen kräkningar och i sådana fall hur ofta
- Om personen är en tjej/kvinna: Har hon menstruation
Behandling
Så här går behandlingen till hos oss:
- Patienten träffar en behandlare för tre inledande bedömningssamtal.
- En vårdplan görs tillsammans med patienten, där mål för behandlingen sätts. Behandlingen består vanligtvis av åtta behandlingssamtal.
- Parallellt med behandlingssamtalen erbjuds taktil stimulering, som är ett sätt att beröra huden för att aktivera och stimulera den.
- Efter behandlingssamtalen utvärderas hur behandlingen har gått och om eller vilken vidare behandling patienten behöver.
Syftet med behandlingen är att skapa förståelse för vad ett normalt ätande är och att ge patienten kunskap om sin ätstörning.