Personer med samsjuklighet, det vill säga som både är psykiskt sjuka och har ett missbruk, är en grupp med dubbel problematik som ofta tidigare har "fallit mellan stolarna". Case management är en metod för att fånga upp och samordna insatserna för dessa personer.
Case management enligt ACT-modellen (förkortat CM) innebär samordning av resurser och insatser till personer med komplexa behov till följd av samsjuklighet i missbruk och psykiska störningar. Insatserna samordnas av en Case manager (även förkortad "casare" eller "cm:are"), som har det samlade ansvaret för alla stöd- och behandlingsinsatser för personen.
Viktiga utgångspunkter i arbetet är:
- Integrerad behandling, det vill säga samtidiga insatser för missbruk och psykiska störningar.
- Case managern har ett aktivt uppsökande arbetssätt, som innebär hög tillgänglighet, flexibilitet och kontinuitet. Insatserna ska kunna ges under lång tid och på ett sådant sätt att de uppfattas som positiva erbjudanden.
- Kontaktansvaret ligger på Case managern.
- Case managern ansvarar för ett begränsat antal personer, max 10 st.
Arbetet enligt Case management finns i stora delar av länet. Urvalet av personer som får stöd av en Case manager görs i samarbete mellan landstinget och kommunerna.