Uppsökande verksamhet, och nödvändig tandvård för personer med bestående och stort omsorgsbehov.
Intyg
N-intyg utfärdas av kommunens biståndshandläggare, personer i LSS-råd- och stödteam, ansvariga för personer med LSS-beslut i eget boende och enhetschefer/föreståndare i kommunernas särskilda boenden är behöriga att utfärda intygsunderlag för rätt till uppsökande munhälsobedömning och nödvändig tandvård.
Intygen skapas direkt i Symfoní vid undantagsfall kan blankett N-intyg användas.
Arbetar du inom folktandvården/käkkirurgi, privat tandvård eller kommuner finns det mer riktad information till dig här
För anställda inom folktandvården/käkkirurgi
För anställda inom kommunen
För anställda inom privat tandvård
Taxa
N-tandvård debiteras enligt Folktandvårdens taxa för nödvändig tandvård eller specialisttandvård
Kategorier
N-tandvård delas upp i 4 kategorier
N1: Personer som kommunen har hälso- och sjukvårdsansvar för tex personer i äldreboenden, gruppboenden
N2: Personer som får hälso- och sjukvård i hemmet
N3: Personer som omfattas av LSS
N4: Personer som bor i egen bostad och har mycket stora behov av vård och/eller omsorg. Gäller både personer som har hemtjänst (minst tre ggr/dag och nattillsyn eller larm nattetid) eller där närstående ger motsvarande personliga omvårdnad. Omfattar även personer med demenssjukdom eller vid långvarig och allvarlig psykossjukdom
Bedömningsgrund och kriterier
Den som har ett varaktigt behov av omfattande vård- och omsorgsinsatser ska enligt Tandvårdslagen 8 a § få erbjudande om uppsökande munhälsobedömning utan avgift och nödvändig tandvård enligt hälso- och sjukvårdens avgiftssystem. Med omfattande insatser menas personlig omvårdnad under större delen av dygnet, d v s minst 3 ggr/dygn samt tillsyn under natten eller nattlarm. Vidare ska förbättringsutsikterna bedömas vara små. Med varaktigt behov menas ett behov som förväntas kvarstå minst ett år. Även vård och omsorg som ges av närstående ska ingå i bedömningen av omfattningen.
Förtydligande för N2 och N4
Stöd ska ges till personer som får hälso- och sjukvård i hemmet (N2) och som har stora och varaktiga omvårdnadsbehov, särskilt munhygien. Vidare ska ”förbättringsutsikterna bedömas vara små”.
Följaktligen handlar det inte om tillfälliga sjukvårdsinsatser i hemmet, exempelvis efter en sjukhusvistelse eller hjälp med omläggningar, injektioner eller ”dosetten”.
För personer med läkemedelsdosering som enda hemsjukvårdsinsats kan stödet ändå vara aktuellt och av stor vikt eftersom det kan röra sig om diagnostiserad demens i tidigt skede och personer med dessa tillstånd är viktiga att nå med uppsökande munhälsobedömning. Hänvisning till att förbättringsutsikterna bedöms vara små bör då
gälla även om omvårdnadsbehovet är litet. I dessa fall görs bedömningen av personal inom sjukvården.
Stöd ska ges till personer med hemtjänstinsatser i den egna bostaden (grupp 4), som har ”behov av vård och omsorg större delen av dygnet” och där ”förbättringsutsikterna bedöms vara små”. Omvårdnadsbehovet skall avse personlig omvårdnad, särskilt munhygien och stödinsats bör krävas minst 3 ggr/dygn samt tillsyn under natten. Sammanvägt skall individens vårdbehov vara jämförbart med individer i särskilt boende.
Den som har hjälp med att städa och handla eller enbart har nattlarm är således inte berättigad.
Den som trots stora handikapp och svår sjukdom klarar sig med litet eller ingen hjälp från kommun och landsting, tack vare anhörigas frivilliga insats ska också kunna få detta särskilda stöd.
För denna grupp gäller att bedömningen görs inom sjukvården.
I fråga om psykiskt långtidssjuka som bor i ordinärt boende (N4) och som inte har vård och omsorg större delen av dygnet eller beslut om insatser enligt LSS ska erbjudandet om uppsökande munhälsobedömning och nödvändig tandvård ges till personer som:
- har en demenssjukdom
- har en långvarig och allvarlig psykossjukdom eller annan psykisk störning som har pågått i mer än ett år med störd verklighetsuppfattning samt bestående och omfattande social funktionsnedsättning. Detta ska ha medfört ett omfattande psykiatriskt funktionshinder vilket leder till att de inte av egen kraft förmår att söka hälso- och sjukvård samt tandvård eller inser sitt behov därav
Även i dessa fall görs bedömningen inom sjukvården