Nyhetsarkiv arbets- och miljömedicin
Konferens om kognitiv funktion i arbetslivet, 5 oktober 2023
2023-09-12 09:59
Missa inte att anmäla dig till höstens digitala NorBet-konferens om kognitiv funktion i arbetslivet. Konferensen riktar sig till chefer, HR och andra intresserade. Tipsa gärna ditt nätverk!
Anmäl dig här senast den 24 september.
Dagens arbetsliv ställer höga krav på kognitiv förmåga, samtidigt är människans kognitiva kapacitet både föränderlig och begränsad. Chefer och HR ställs ofta inför frågor som rör arbetslivets krav och medarbetares behov, inte minst när det gäller medarbetare med kognitiv påverkan på grund av exempelvis stress- och utmattningsproblematik och neuropsykiatriska tillstånd. NorBet vill genom dagen belysa möjligheter att navigera i detta, emellanåt komplexa, fält.
Dagen inleds med föreläsningar om bland annat kognitiv funktion, kognitiva nedsättningar och goda exempel på förhållningssätt och anpassningar. Under eftermiddagen får vi chans att fördjupa oss i ämnet genom diskussioner och erfarenhetsutbyte. Vi kommer att fokusera på konkreta och konstruktiva förslag och exempel, där det gemensamma lärandet och erfarenhetsutbytet står i fokus.
När: 5 oktober 2023, kl. 9-15
Var: Digitalt via Teams
Kostnad: 250 kr (exkl. moms)
För program och föreläsare se inbjudan; Välkommen till konferens om kognitiv funktion i arbetslivet, 5 oktober 2023 (norbet.se)
NorWeb: Den ojämställda stressen, 25 maj
2023-05-09 07:47
Sandra Lindström, leg psykolog, organisationskonsult, föreläsare och författare, föreläser om den ojämställda stressen.
En föreläsning om brödsmulorna som ligger kvar på bordet. Tvätten som aldrig tvättar, viker och lägger sig i rätt byrålåda själv. Alla de där födelsedagarna som ingen minns, gympasäckar som ska packas. Helhetsperspektivet och projektlederiet. Om varför individuella hanteringsstrategier inte räcker när det är hela samhället som är skevt. Och sist men inte minst: Om utmattningens orimliga konsekvenser och vad vi behöver göra nu.
Webbinariet inleds med en föreläsning från Sandra och därefter finns utrymme att ställa frågor. Vi vill på förhand informera om att webbinariet kommer att spelas in.
När: 25 maj 2023 kl. 13–14.30
Anmälan: Anmäl dig här senast den 22 maj. Zoom-länk skickas ut till anmälda efter sista anmälningsdag.
https://url11.mailanyone.net/scanner?m=1pvxwl-00028p-5r&d=4%7Cmail%2F90%2F1683540600%2F1pvxwl-00028p-5r%7Cin11h%7C57e1b682%7C13554032%7C12436148%7C6458CC6FC2B69E878796F3DA2F00D7C5&o=b.wwtorewnes.&s=XzcjelCZSAFBjKeJX-kWVNAA9Mw
Inbjudan till konferens: Kognitiv funktion i arbetslivet, 14 februari 2023
2022-12-01 08:44
NorBet bjuder in till konferens på temat ”Kognitiv funktion i arbetslivet” den 14 februari 2023. Det går att delta både digitalt och på plats i Umeå. För mer information om innehåll och anmälan, besök NorBet blogg.
Sprid gärna vidare inbjudan till kollegor som kan vara intresserade!
Webbinarium på temat Inner Development Goals
2022-10-31 10:45
Webbinarium på temat Inner Development Goals
Välkommen att delta i ett visionärt seminarium på temat inre utvecklingsmål och Agenda 2030 tillsammans med forskaren Kristian Stålne.
Tid: Torsdag den 1 december kl. 13.00-15.00
Plats: Zoom
Anmälan: Anmäl dig här senast den 27 november. Webbinariet är kostnadsfritt men anmälan krävs. Zoom-länken skickas ut till anmälda innan webbinariet.
Innehåll
Under seminariet ges bland annat en bakgrund och introduktion till det globala initiativet Inner Development Goals (IDG). IDG fokuserar på transformerande förmågor och färdigheter relaterade till Agenda 2030-målen.
IDG är en icke vinstdriven organisation för inre utveckling. Organisationen bedriver forskning och kommunikation kring vetenskapligt baserade förmågor, färdigheter och kvaliteter som hjälper oss människor att leva meningsfulla, hållbara och produktiva liv. Ett ramverk har arbetats fram för att stödja detta. För mer information, se länkar nedan.
Exempel på frågor som kommer att belysas under seminariet:
- Vad krävs av oss som organisation – och oss som individer – för att röra oss närmare hållbarhetsmålen enligt Agenda 2030?
- Individuellt och kollektivt – i relation till Agenda 2030
- Vilka färdigheter och förmågor behöver vi utveckla? Hur gör vi för att utveckla dessa?
- Vilka förutsättningar behöver finnas på plats i organisationen och arbetslivet för att möjliggöra denna inre utveckling? Hur kan vi jobba med inre utvecklingsmål (individfokus) så att det blir en fråga för arbetsplatsen (organisationsnivå)?
- Hur hänger detta ihop med arbetsmiljöfrågor?
För dig som redan nu vill veta mer kan du titta in på dessa sidor:
Webbinarium: Ledarskap i offentlig miljö
2022-10-13 15:04
Tips om ett webbinarium som arrangeras via NorBet på temat ledarskap i offentlig miljö.
Föreläser gör Lotta Delve, professor i arbetsvetenskap vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet.
Uppdaterad info är på gång på NorBets webbplats, länkar dit så länge:
https://www.norbet.se/utbildning
Inbjudan MEBA, 4 oktober Umeå
2022-08-15 09:47
Medicinsk kontroll vid Ergonomiskt Belastande Arbete (MEBA) är en undersökningsmetod för att på ett systematiskt sätt kunna genomföra medicinska kontroller.
Målgrupp för utbildningen: ergonomer, sjukgymnaster/fysioterapeuter och läkare främst verksamma inom företagshälsovård.
Mer information om utbildningen, kostnader och anmälan hittar du här
Nätverksträff ergonomer norra nätverket
2022-07-04 10:31
Välkommen till höstens nätverksträff för alla ergonomer som är verksamma inom Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland Härjedalen.
Tid: Onsdag den 7 september kl. 08.30–12.30
Plats: Digitalt via Zoom. Zoom-länk skickas ut till anmälda.
Anmälan: Anmäl dig via Anmälan: Nätverksträff ergonomer, 7 september 2022 (office.com)
Sista anmälningsdag är den 29 augusti.
Vid frågor om anmälan, kontakta: amm.utb@regionvasterbotten.se
Program
08.30–09.40 Belastning i byggbranschen
Charlotte Lewis, belastningsergonom vid Arbets- och miljömedicin, Umeå
09.45–10.15 Vad tänker chefer och medarbetare om att jobba länge i byggbranschen? FHV:s roll i byggbranschenViktoria Wahlström, Forskare vid Hållbar hälsa, Umeå universitet.
10.15–10.30 Paus
10.30–11.00 Företagshälsovården och byggbranschen – med säkerhet och hälsa i fokusMaria Johansson, forskare i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Maria har medverkat i studier som har fokuserat på säkerhetsarbete i byggbranschen och hur ökat samarbete mellan små företag i installationsbranschen och företagshälsovården kan påverka de anställdas arbetsmiljö.
11.00–11.30 What’s out there? – rapporter och metoder
11.30–12.00 Bikupor
12.00–12.30 Diskussion och återsamling
Inställt! Framtidens kontor – Luleå 3 maj, Aulan Sunderby sjukhus
2022-03-30 12:22
Nu är det dags att anmäla sig till NorBet:s endagsutbildning om arbete i kontor!
Konferensen hålls på fyra orter i norra regionen och kommer bland annat att beröra teman som organisation och ledarskap, funktionsvariation, ergonomi och fysisk aktivitet vid arbete i kontor.
Klicka in på vår blogg för mer information och anmälan: NorBet blogg.
OBS! Sunderby sjukhus 3/5 inställt p g a för få anmälda!
Fysisk aktivitet på kontor
2022-02-14 14:30
Arbetsmedicin Norr Beteendevetenskap (NORBET) har en hemsida där du kan ta del av forskning, kunskap och verktyg för framgångsrikt arbetsmiljöarbete. Det senaste inlägget handlar om Fysisk aktivitet på kontor.
VÄLKOMMEN TILL NORBET | Nätverk, nyheter, blogg, forum
Jobbafrisk.se - Minska risken att unga blir sjuka på jobbet!
2021-11-03 09:57
En persons studie- och yrkesval har stor betydelse för hur deras liv och hälsa kommer att utvecklas. Trots det är det få ungdomar som idag får information om vad de bör tänka på utifrån sin hälsa. Det kan leda till att unga människor blir sjuka redan under sin utbildning eller tidigt i yrkeskarriären och därmed tvingas avbryta sin utbildning eller byta yrke.
Nu lanseras en ny version av hemsidan jobba frisk och en specifik sida för personer med NPF-diagnos JobbaFrisk NPF
Här finns information om olika yrken och de hälsorisker som finns och hur man kan skydda sig för att hålla sig frisk under hela arbetslivet. Tanken är att ungdomar och andra som söker utbildning eller yrke själva ska kunna hitta den information de behöver för att kunna göra välgrundade val. Ytterligare en viktig målgrupp för webbplatsen är personalen på skolorna och då framförallt studie- och yrkesvägledare och personal inom elevhälsan.
Bilmekaniker: Bilmekaniker (jobbafrisk.se) Konditor: Konditor (jobbafrisk.se)
Nylanserad webbplats minskar risken att unga blir sjuka på jobbet
2021-10-18 12:47
Nu lanseras den nya versionen av Jobbafrisk.se, en webbplats som informerar om yrken och hälsorisker för unga och andra som ska välja utbildning eller yrke, jobbar med studie- och yrkesvägledning eller inom elevhälsan. På den nya webbplatsen finns information om betydligt fler olika hälsotillstånd än tidigare och vad man bör tänka på för att förbli frisk på jobbet.
I den nya versionen av Jobbafrisk.se har målgruppen breddats avsevärt. Tidigare låg fokus på allergisjukdom, astma och eksem men nu finns också information om bland annat diabetes, epilepsi, psykisk ohälsa, synnedsättning och sjukdomar i rörelseapparaten i relation till yrkesval. Det finns också mer fakta om olika arbetsmiljörisker och informationen om olika yrken där det finns risker är reviderad och uppdaterad för att täcka fler hälsotillstånd. Webbplatsen har dessutom fått en helt ny och betydligt mer tillgänglig design.
Unga människor kan tvingas byta yrke
En persons studie- och yrkesval har enorm betydelse för hur deras liv och hälsa kommer att utvecklas. Trots det är det få ungdomar som idag får information om vad de bör tänka på utifrån sin hälsa. Det kan leda till att unga människor blir sjuka redan under sin utbildning eller tidigt i yrkeskarriären och därmed tvingas avbryta sin utbildning eller byta yrke.
-Det här är något som vi tyvärr möter på våra arbets- och miljömedicinska patientmottagningar, säger Marina Jonsson, projektledare inom nätverket HINTA (Hälsosamt inträde i arbetslivet) som idag driver och utvecklar Jobbafrisk.se.
På webbplatsen Jobbafrisk.se finns information om olika yrken och de hälsorisker som finns och hur man kan skydda sig för att hålla sig frisk under hela arbetslivet. Tanken är att ungdomar och andra som söker utbildning eller yrke här själva ska kunna hitta den information de behöver för att kunna göra välgrundade val.
Rätt information förebygger problem
Ytterligare en viktig målgrupp för webbplatsen är personalen på skolorna och då framförallt studie- och yrkesvägledare och personal inom elevhälsan.
- Målet här är att ge bättre förutsättningar att vägleda ungdomar till ett hälsosamt och långsiktigt hållbart studie- och yrkesval. Många problem går att förebygga om man får rätt information om arbetsmiljö, lagar och regler och vad man bör tänka på utifrån sina egna medicinska förutsättningar, säger Marina Jonsson.
Personal inom vården och vårdnadshavare till ungdomar som ska söka utbildning eller yrke kan också ha stor nytta av Jobbafrisk.se.
Nätverket HINTA är ett nationellt samarbete mellan alla de sju arbets- och miljömedicinska klinikerna i Sverige.
Ny webb för personer med NPF som söker jobb eller studier
I samband med nylanseringen av Jobbafrisk.se öppnas också den helt nya webbplatsen Jobbafrisk-NPF. Jobbafrisk-NPF har fokus på information om förhållanden under studier och arbetsliv som kan vara viktiga för hälsa och arbetsförmåga för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Webbplatsen har sin grund i ett projekt som finansierats av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm.
Länk till Jobbafrisk.se:
www.jobbafrisk.se
Länk till Jobbafrisk-NPF:
www.jobbafrisknpf.se
Save the date – Ergonomträff!
2021-08-16 07:13
Höstens nätverksträff för ergonomer i Norrland är planerad till tisdag den 7 september. Träffen genomförs även denna termin digitalt via Zoom. Mer information om anmälan och program kommer lite längre fram.
OBS! Höstens träff 7 september är inställd.
Ny träff planeras våren 2022.
Hälsokonsekvenser vid värmeböljor – webbinarium 26 maj
2021-05-03 13:13
Webbinairet riktar sig främst till personer som organiserar äldre personers vård och omsorg, hanterar frågor runt deras inomhus- och boendemiljö eller arbetar med klimatanpassning i ett bredare perspektiv.
Program
- Hur ändras dödligheten under värmeböljor?
- Fysiologiska effekter av värme i kroppen – medicinska riskgrupper
- Hur kan hälsokonsekvenserna minskas?
Tid: Onsdag den 26 maj kl. 13.00–14.30 digitalt via Teams.
Anmälan och fullständigt program
Webbinarium NorBet, 6 maj kl 13-14 via Zoom
2021-04-23 13:52
Föreläsning av Ingrid Schéle och Stefan Holmström från Umeå utifrån deras avhandling "Samspelet över tid mellan individuella och kontextuella faktorer gällande stress och välbefinnande bland psykologer och socialsekreterare" .
Länk till NorBets blogg där anmälan sker: Webbinarium NorWeb, 6 maj 2021 (norbet.se)
Vårmöte 2021 – Anmäl er nu!
2021-03-18 09:23
På grund av rådande situation med Covid-19 bjuder AMM Umeå in till ett digitalt arbets- och miljömedicinskt vårmöte 20-21/5, 2021.
Mötet riktar sig till medarbetare inom företagshälsovård, arbets- och miljömedicinska enheter samt till personer som är intresserad av senaste nytt inom arbetsmiljö, psykologi, ergonomi, arbetsmedicin och miljömedicin. Vid konferensen tas teman upp som bl. a. rör covid-19, unga i arbetslivet, hälsoekonomi, interventioner och hälsoeffekter av luftföroreningar. Det blir ett spännande forum för kunskapsspridning.
Mötet kommer att genomföras som ett Microsoft Teams live event. Länkar för att komma in på mötet kommer att skickas ut till anmälda deltagare några dagar innan mötet. Om man vill ställa frågor till föreläsare kommer det att vara möjligt genom en chat-funktion.
https://varmote2021.se/
Hitta vårens aktuella utbildningar!
2021-01-29 14:53
Arbets- och Miljömedicin lägger ut information om kommande utbildningar på sin hemsida.
Just nu är det dags att anmäla sig flera spännande aktiviteter: Ergonomernas nätverksträff, OSA vid distansarbete, Behov av åtgärder för renare luft i norrländska städer samt sist men inte minst Arbets- och miljömedicinska Vårmötet som anordnas av AMM Umeå.
https://www.regionvasterbotten.se/for-vardgivare/kunskapsstod/arbets-och-miljomedicin/utbildningar/aktuella-utbildningar
Save the date!
2021-01-08 09:31
Nätverksträff för ergonomer hålls digitalt den 26 februari.
Mer information samt program kommer inom kort, hälsar Gunilla Dahlgren och Charlotte Lewis, ergonomer vid Arbets- och Miljömedicin i Umeå.
Hållbart arbetsliv – Digital utbildning 7 december 2020 via Zoom
2020-11-10 09:41
Arbets- och Miljömedicin i Umeå inbjuder studie- och yrkesvägledare samt skolsköterskor till en digital utbildningsdag.
Vi vet idag att många unga människor drabbas av kroppsliga och psykiska besvär tidigt i arbetslivet, ibland till och med under yrkesutbildningen i gymnasieskolan. I vissa yrken ökar risken för till exempel astma och eksem och en del personer är mer känsliga för de ämnen de exponeras för. Det här leder ofta till situationer då unga vuxna drabbas av sjukdom och ohälsa och måste omskola sig.
Syftet med utbildningen är att öka kunskaperna för att kunna vägleda elever till väl övervägda val för ett hälsosamt och hållbart arbetsliv.
Mer information och anmälan finner du här!
Sommarvila!
2020-06-26 13:00
Sol och sommar!
Vårt klimat förändras men vi människor är fortsatt känsliga för det som avviker mot det normala. På vintern är kylan en utmaning och arbete i kyla kombinerat med vibrationer är en skadlig kombination. De kommande månaderna så kan det istället vara värmen som ställer till det för oss. Vi får väl se om den här informationen kan ha varit till nytta när vi summerar sommaren. Så här långt ser det lovande ut!
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/varning-for-mycket-hoga-temperaturer-1.30684
https://www.av.se/inomhusmiljo/temperatur-och-klimat/
Titta gärna in på hemsidan för NorBet – Arbetsmedicin Norr Beteendevetenskap. Där kan du ta del av forskning, kunskap och verktyg för framgångsrikt arbetsmiljöarbete och prenumerera på inlägg. De tipsar om återhämtning, hur en lång eller flera korta semesterperioder påverkar vilan och hur man kan koppla bort jobbtankarna när man inte jobbar. https://www.norbet.se/single-post/2020/06/19/Äntligen-semester
Ta hand om er, njut av sommaren och tänk på hälsan både i arbetet och på semestern, även om sommarens aktiviteter kanske inte riktigt blir som vi planerat eller önskat.
/ Arbets- och Miljömedicin
Information om utbildningar – anmäl dig på sändlista!
2020-06-24 09:50
Vill du få information om utbildningar, kurser och seminarier som rör exempelvis vibrationsskador, byggnadsrelaterad ohälsa och arbetsliv och hälsa från Arbets- och beteendemedicinskt centrum i Umeå?
Registrera dig då på deras sändlista genom att klicka här!
Det är frivilligt att ange region som du arbetar i, profession och verksamhetsområde, men om du anger dessa uppgifter så kan de lättare skicka riktade inbjudningar till dig.
- Redaktör: Katarina Englund
- Ansvarig: Stefan Stridsman/Susanne Hellgren
- Senast ändrad: 2016-05-30 13:11