Varför allmänläkarkonsulter?
Sedan 90-talet finns i Norrbotten särskilt utsedda allmänläkakonsulter för att främja samarbetet mellan primärvården och de olika sjukhusklinikerna. En ALK är specialist eller ST-läkare i allmänmedicin och ska ha en särskilt utvald läkare som samarbetspartner på ”sin” sjukhusklinik.
Huvuduppdraget är att utforma länsövergripande handläggningsöverenskommelser (HÖK) kring vem som ska göra vad, för patienternas bästa och för rimlig arbetsfördelning.
För att en HÖK ska vara lättkonsumerad så är den tänkt att vara kort och koncis och bara omfatta ett begränsat område som exempelvis osteoporos, akne eller vårdintygsbedömningar. En HÖK är inte tänkt att vara ett heltäckande vårdprogram.
En grundidé i ALK-verksamheten är också att samtliga distriktsläkare och ST-läkare i allmänmedicin ska få chansen att kommentera och påverka förslag till nya HÖK:ar. Därför skickas dokumentet via e-post ut till samtliga hälsocentraler för diskussion i läkargrupperna. Förankringen är inte bara en demokratifråga utan bidrar också till bättre förutsättningar för att en HÖK efterföljs. Alla är ju medvetna om HÖK:ens existens och haft chansen att vara delaktiga i den bakomliggande diskussionen.
Den som är ALK ska också verka för utbildningstillfällen inom sitt ämnesområde, inkluderande utrymme för diskussion kring handläggnings- och samarbetsfrågor mellan distriktsläkarna och resp specialistklinik. Ett sådant forum kan t.ex. vara de två årliga ALK-dagarna.
ALK-verksamheten leds av en ALK-koordinator. ALK-HÖK:arna administreras av en ALK-redaktör, lagras och är sökbara via landstingets dokumenthanteringssystem VIS, paralellt med att vara tillgängliga via ALK-webbplatsen, som du besöker nu.