Detta är Region Norrbottens STI-portal för sexuellt överförda infektioner med råd och anvisningar för hur vi inom hälso- och sjukvården ska handlägga fall av sexuellt överförda infektioner. Sidan uppdateras av gruppen för sexuell hälsa i Region Norrbotten.
Nedan, på den här sidan, ges allmän information. För specifik information om de enskilda sjukdomarna och om smittspårning, se länkarna till höger.
Från och med 2023-02-01 kommer man via 1177 att kunna erbjuda egenprovtagning för klamydia/gonorré. Klamydiatest via nätet - 1177
Faktablad om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Sverige — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
Denna webbsida riktar sig till personal som möter unga/unga vuxna och deras sexuella hälsa:
Normbanken Metodmaterial är till för dig som är pedagog eller på annat sätt möter unga och som vill hålla en normkritisk sexualundervisning. Materialet handlar om sex och kärlek men också om relationer, normer, jämställdhet och hbtq och är framtaget i samverkan mellan de fyra norrlandstingen.
Vad säger lagstiftningen
Handläggning av sexuellt överförda infektioner
Riktlinjer för kondomutdelning
Vad säger lagstiftningen
Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska regionen ge en god hälso- och sjukvård och svara för förebyggande insatser. Det gäller även sexuellt överförda infektioner. Samarbetet med andra myndigheter och organisationer är viktigt, främst i det förebyggande arbetet.
Region Norrbotten ska aktivt bidra till en god folkhälsa och till att skillnaderna i ohälsa minskar. Hälso- och sjukvårdens roll är att hjälpa till med information och upplysning. Norrbottningen ska vara väl informerad om vårdens möjligheter och prioriteringar. All hälso- och sjukvårdsverksamhet ska utformas så att medborgarna erbjuds god tillgänglighet, kontinuitet och valmöjlighet.
I smittskyddslagen fastslås landstingets övergripande ansvar för att behövliga smittskyddsåtgärder vidtas inom regionområdet, och att det ska finnas en smittskyddsläkare som har det samlade ansvaret för smittskyddsarbetet.
Den enskilde individen har också ett eget ansvar för sin hälsa. Enskild som har en allmänfarlig sjukdom är skyldig att i samband med smittspårning lämna upplysningar om vilka personer som kan vara smittade (för STI är detta personens sexualkontakter).
Handläggning av sexuellt överförda infektioner
Sjukvården ska snarast (helst samma eller nästa dag) ge tid för bedömning och provtagning vid misstanke om, eller oro för, sexuellt överförda infektioner. Följande ska erbjudas:
- undersökning, provtagning och behandling vid STI
- smittspårning
- information o stödsamtal
Skriftliga handläggningsrutiner ska finnas där det framgår vem som ansvarar för vad. Dessa ska vara kända av alla som möter patienter med dessa problem.
Provtagning för STI ska erbjudas frikostigt. Eftersom män, till skillnad från kvinnor, sällan har en naturlig kontakt med barnmorskan ska vi särskilt uppmärksamma män som söker vård för besvär eller oro för STI, så att provtagning kommer till stånd. I samband med provtagning ska patienten ges möjlighet till samtal, rådgivning och information. Se mer information under rubriken "sexuellt överförda infektioner (i menyn till vänster) för mer information rörande de olika sjukdomarna.
Fast sexualpartner till klamydiainfekterad kan erhålla behandling efter provtagning, utan att provsvar inväntas.
Riktlinjer för kondomutdelning
I Region Norrbotten erbjuds kondomer kostnadsfritt till ungdomar t o m 25 års ålder i samband med rådgivning vid länets barnmorskemottagningar och ungdomsmottagningar från och med 1 januari 2007. Följande riktlinjer rekommenderas:
- Kondom delas ut i samband med information till skolklasser/grupper. Då ges också information om kondomanvändning.
- Vid besök på barnmorskemottagningar och ungdomsmottagningar delas kondom ut i samband med information/samtal enligt följande:
a) Vid enskilda förstagångsbesök för information/samtal delas några olika kondomer ut, för att ungdomarna ska kunna prova olika sorter.
b) Vid återkommande besök av ungdomar som kommer för att "få kondomer" lämnas ett paket kondomer (10st).
c) Vid besök av "yngre tonåringar" delas några olika kondomer ut för att de ska kunna öva och prova olika sorter. Sexuellt aktiva "yngre tonåringar" är en riskgrupp som ofta behöver extra tid och uppföljning.
Till sidans början