På den här sidan hittar du tips, information och exempel på utrustning och lösningar som kan underlätta för personer med nedsatt syn eller blindhet.
Använd länkarna till vänster för mer detaljerad information.
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Specialpedagogiska skolmyndigheten ger råd och stöd till dig som arbetar med barn och ungdomar med en synnedsättning eller blindhet. På deras sida kan du få råd och tips på vad du kan tänka på som pedagog. Här finns även länkar till olika kurser.
Råd om möblering och placering i klassrummet
Här ges några allmänna råd om vad du bör tänka på vid planering av ett klassrum med en elev med en synnedsättning.
Belysning
Med en bra punktbelysning kan man göra det lättare att se detaljer

Uppmärkning

Man kan underlätta genom märkning och användning av material med högre kontrast.
Taktila bilder och Memory
Genom att använda taktila bilder kan man stimulera barnen till nyfikna fingrar.
Man kan t.ex. själva göra ett taktilt Memory
Förskola med Flexiboard
Flexiboard är en så kallad konceptplatta kopplad till en dator där man genom att trycka på olika ställen kan koppla detta till händelser som ljud och bild. Man kan ha olika taktila överlägg för olika typer av träning. Används i första hand till yngre barn för att stimulera till "nyfikna fingrar".
Skolarbetsplatser
Skolarbetsplatser kan anpassas på olika sätt beroende på elevens behov.
Synsvag elev med hemklassrum
Är eleven synsvag och har ett hemklassrum rekommenderas i första hand en stationär lösning med en stationär dator och en stationär läs-TV med avståndskamera. Bildskärmen monteras på en bildskärmsarm för bättre ergonomi. Man använder också någon form av talboksspelare/daisyspelare.
Synsvag elev med bärbar lösning
Har eleven inte hemklassrum kan det vara bättre med en bärbar lösning. Här används en bärbar dator med hjälpmedelsprogram och en bärbar läs-TV med avståndfunktion. Man använder också någon form av talboksspelare/daisyspelare.
Blind elev som är punktläsare
Här används en bärbar dator med hjälpmedelsprogram med stöd för både tal och punkt. Utskrift på papper kan göras med hjälp av en punktskrivare. Man använder också någon form av talboksspelare/daisyspelare.
Text kan skannas in och översättas till läsbar text. Detta skall i första hand göras av skolpersonalen.
